هوشمندی سیستمی چیست؟
۱۳۹۹/۱۱/۲۰
در این مقاله، به معرفی هوشمندی سیستمی پرداخته شده است. در آغاز، به چگونگی پیدایش این تفکر پرداختیم و پس از معرفی دیجی تلنت به عنوان مبدع این موضوع، به تعریف خود آن پرداختیم. سپس، از تفاوتهای آن در هر شغل سخن گفته شد و در ادامه، به چگونگی یافتن گزینههای هوشمندی سیستمی در مشاغل نگاهی شده است. در پایان مقاله، مقایسهای میانفردی با این هوشمندی و دیگران شده است.
هوشمندی سیستمی، غریبهای که باید دوستش داشته باشیم
استعداد، هدفی را نشانه میگیرد که هیچکس دیگری نمیتواند نشانه بگیرد. آرتور شوپنهاور
نبوغ، هدفی را نشانه می گیرد که هیچ کس دیگری نمیتواند ببیند. آرتور شوپنهاور
“ با زحمت و صرف منابع زیاد، بعد از 6 ماه، در یک کلمه کلیدی آمده بودیم صفحه اول رتبه دوم گوگل. چند روز قبلش، جشن مختصری بابت این موضوع در شرکت گرفته بودیم. اما آن روز، با شوک عجیبی صبح را شروع کردیم؛ نهتنها در صفحه اول و رتبه دوم نبودیم؛ که تا 6 صفحه عقبتر هم جایگاهی نداشتیم. آنهایی که برای کلمات کلیدی اصلی خود زحمت کشیدهاند، میدانند چه میگویم! میدانند که چه حسی داشتیم!
درصدد برآمدیم تا علت را بیابیم. باور کردنش برایمان سخت بود که از داخل شرکت ضربه خوردهایم. تیم روابط عمومی مجموعه دقیقا روی کلمه کلیدی ما که یکی از مهمترین محصولاتمان بود، یک رپورتاژ رفته بود. یک کمپین برای خودش طرحریزی کرده بود و موتور هوشمند جستجوی گوگل را گیج و سردرگم کرده بود که کدام صفحه مهمتر است. نتیجه این بود که به ما فهماند آنقدر هم روی هوشمندی گوگل حساب باز نکنیم.
صفحه روابط عمومی رتبه گرفته بود و صفحه ما عملا به قول سئوکارها سوت شده بود. “
{بخشی از خاطرات یک مدیر سئوی زخمخورده}
عدم توجه به استراتژیها، برنامهها و سیاستهای بخشهای مختلف سیستم کسب و کار مثالهای زیادی از این دست اتفاقها را خلق میکند. این عدم هوشمندی در نحوه کارکرد سیستم، بهخصوص در فضای دیجیتال مارکتینگ که به شدت و سرعت نمایانگر میشود، بیشتر به چشم میآیند.
هوشمندی سیستمی
بهدنبال یک تعریف همهگیر و استاندارد برای این دو کلمه نباشید. این را به تجربه در این سالها متوجه شدیم که متخصصین و شاغلین مختلف که در یک کسب و کار در حال فعالیت هستند، بایستی این هوشیاری و هوشمندی را داشته باشند که فعالیتهای آنها و عملکردشان تابعی است از فعالیتها و عملکرد در یک سیستم. اگر به این مهم توجه نداشته باشند، لطمههای زیادی به کسب و کار وارد میکنند.
تجربه در دنیای دیجیتال مارکتینگ و آشنایی با چالشهای موجود فراوان در این کار موجب شد تا این خلا هوشمندی و تفکر سیستمی برایمان شکل بگیرد. تفکری به نام هوشمندی سیستمی که باعث تغییرات اثربخش در نتایج به دست آمده از سوی افراد میشود. پس، باید آن را بشناسید تا بتوانید تغییرات بزرگی را در روند کار خود ایجاد کنید.
تعریف هوشمندی سیستمی در کسب و کار
حال، باید پاسخ دهیم که هوشمندی سیستمی چیست؟ به تمام دانش و آگاهیهای همسو یک شغل در ارتباط با سایر شغلهای موجود در یک سیستم، هوشمندی سیستمی میگویند. به بیان دیگر، توجه به اهداف، استراتژیها و فعالیتهای یک شغل که بر دیگر شغلها اثر میگذارد یا اثر میپذیرد هوشمندی سیستمی گویند.
برای آنکه بتوانید درک شفافتری از این موضوع داشته باشید، آن را شرح میدهیم. اگر شما به عنوان یک نیروی دیجیتال مارکتینگ یا در هر شغل دیگری مشغول به کار هستید، باید دانش مناسبی درباره دیگر حوزههای مرتبط با هدف و شغلتان داشته باشید. همچنین، تعامل و همکاری بسیار نزدیکی با دیگر حوزههای مرتبط با شغلتان ایجاد کنید. تمام موارد گفتهشده برای دستیابی بهتر و زودتر به اهداف مجموعه است.
فرض کنید شما در حوزه سئو فعالیت میکنید. شناخت حوزه محتوا، روابط عمومی، بازاریابی و... جزو وظایف یا شایستگیهای شما نیست؛ اما بهعنوان هوشمندی سیستمی شما مطرح میشود. این شناخت میتواند شامل دانش اولیه، نقاط اشتراکی ، سیاستها، برنامهها و توجه به اطلاعات روز حوزههای دیگر باشد.
آیا هوشمندی سیستمی برای تمام مشاغل، قالبی یکسان دارد
شاید تعریف این واژه برای تمام مشاغل یکی باشد؛ اما قالبهای موجود برای هر شغل تفاوتهای بسیاری دارد. در هر شغل دیجیتال مارکتینگ، موضوعاتی خاص دارای اهمیت میشوند. حتی در یک حوزه شغلی میبینید که حتی فقط با تغییر جایگاه، موارد مهم در هوشمندی سیستمی دچار تغییرات اساسی میشوند.
بیایید کارشناس محتوای متنی و مالتیمدیا را با یکدیگر مقایسه کنیم. در هوشمندی سیستمی کارشناس محتوای متنی، همکاری با تیم سئو و داشتن دانش در این زمینه بسیار اهمیت دارد. اما چنین انتظاری از کارشناس محتوای مالتی مدیا وجود ندارد؛ بلکه اطلاعات برندینگ و همکاری با تیم برندینگ برای این افراد شاخصتر خواهد بود.
حال، اگر این جایگاهها را با سطوح مدیریتی در همین حوزه محتوا مقایسه کنید، شاهد تغییرات اساسیتری در هوشمندی سیستمی آنها میشوید. در نتیجه، هر شغلی تابع شرایط خودش است و موارد مربوط به یک شغل را نمیتوان به شغل دیگری تعمیم داد.
روش شناخت گزینههای هوشمندی سیستمی در هر شغل
برای این کار بهتر است نقاط مشترک هر شغل با دیگر مشاغل همسو را بیابید. به عنوان مثال، در شغل مدیر ایمیل مارکتینگ باید بررسی کنیم که با کدام واحدها باید روابط و تعامل همیشگی داشته باشد.
چنین شخصی برای پیشبرد بهتر اهداف خود و مجموعه باید با گروه ارتباط بازاریابی شرکت، تیم IT، تیم فروش، تیم بازاریابی، تیم روابط عمومی و تیم برگزارکننده کمپینها تعامل همیشگی داشته باشد. همچنین، برای رسیدن به نتایج بهتر، پیشنهاد میشود که دانش اولیه در موارد ذکر شده را کسب کند تا با واحدهای ذکرشده، به گفتمان مشترک برسد.
البته شما نگرانی خاصی برای دانستن این موارد نداشته باشید. تمامی گزینههای مربوط به هوشمندی سیستمی مشاغل حوزه دیجیتال مارکتینگ، به صورت مجزا و کامل در شناسنامه مشاغل وجود دارد. پس، فقط برای اینکه بتوانید بهترین عملکرد را داشته باشید، بهتر است به این گزینهها آگاه باشید و آموزشهای لازم را دریافت کنید.
هوشمندی سیستمی و تفاوت ایجاد شده در دیجیتال مارکترها
هیچ شکی در موفقیت بیشتر دیجیتال مارکترهای دارای هوشمندی سیستمی وجود ندارد. اما این افراد با توجه به چه فرایندی موفق میشوند؟ چه اتفاقی میافتد که یک سئوکار میتواند موفقیت بالایی با تکیه بر هوشمندی سیستمی خود به دست بیاورد؟
متخصصی در سئو که آگاهی کاملی درباره اصول و روشهای واحد روابط عمومی داشته باشد و همچنین، از برنامههای آتی این واحد در مجموعه خود آگاه باشد، میتواند با تعامل بهتر هدفگذاری درستی کند. این اتفاق در روابط موجود این فرد با تیم محتوا هم وجود دارد. داشتن دانش مناسب از محتوا در قالبهای گوناگون و چگونگی همخوانی آنها با برنامههای سئوی مجموعه، نتایج بسیار مناسبی را ایجاد میکند.
در کنار موارد ذکرشده، از گزینههای هوشمندی سیستمی این فرد میتوانیم به همکاری با واحد مارکتینگ و داشتن دانش مناسب در این زمینه اشاره کنیم. این روابط برای همسو شدن با خواستههای مارکتینگی کسب و کار بسیار لازم است.
همکاری متخصص سئو با تیم طراحی از گزینههای فوقالعاده سودمند برای هر مجموعهای میتواند باشد. این رابطه از اتلاف وقت و سرمایه، همچنین دوبارهکاریهای بسیار جلوگیری میکند و باعث پیشرفت سریعتر مجموعه میشود.
همچنین، وجود ارتباط با تیم سوشال مدیا یا همان شبکههای اجتماعی و تیم تبلیغات کلیکی از موارد مهم دیگر برای این متخصص است. پس، برای هماهنگی بیشتر با این گروهها باید دانش مناسبی درباره آنها وجود داشته باشد. در کنار آن، توجه به پیشرفت و تکنیکهای جدید در هرکدام از واحدهای دیگر باید وجود داشته باشند.
نتیجه چنین روابط و همکاریای کاملا روشن است. اگر متخصص سئو یک مجموعه بتواند چنین عملکردی را به نمایش بگذارد، موفقیتهای فوقالعاده و همچنین سریعی به دست میآورد. این تفاوتی است که افراد میتوانند با داشتن هوشمندی سیستمی ایجاد کنند.